Om

Stockholms Fotbollförbund

Stockholms Fotbollförbunds geogra­fiska verksamhetsområde omfattar 22 av Stock­holms läns 26 kommuner. De kommuner som inte ingår är Norrtälje, Nykvarn, Sigtuna och Södertälje. Inom Upplands-Bro kommun ingår tätorterna Kungsängen och Bro, i Vallentuna kommun ingår inte föreningarna Frösunda SK, GoIF Kåre och Markim Orkesta IS. I Stockholms stad finns det 14 stadsdelsområden som alla är sökbara på fotbollsyta.nu under kommunen Stockholm.

Stockholmare älskar fotboll. Av antalet idrottsaktiviteter som dagligen pågår hos de sex största sporterna står fotbollen för 50 procent. I Stockholms Fotbollförbunds barn- & ungdomsturnering S:t Eriks Cupen deltar 5000 lag som spelar över 33 000 matcher per säsong. 25 procent är tjejlag vilket gör fotbollen till den överlägset största tjejsporten i Stockholm.  Med över 80 000 fotbollsutövare varje vecka känner vi ett stort ansvar att bidra med kunskap och kompetens så att Stockholm kan utvecklas till en attraktiv och hållbar stad för alla att bo och leva i.

Behov av mer fotbollsyta

I Stockholms stad saknas det fotbollsyta motsvarande ca 27 fullstora 11-spelsplaner. Siffran håller sig relativt konstant över åren eftersom nya planer som tillkommer snabbt fylls med barn och ungdomar som vill spela fotboll. För att komma till rätta med det stora underskottet för Stockholms Fotbollförbund en dialog med både Idrottsnämnd och Idrottsförvaltning. En av de viktigaste frågorna är att få en samsyn kring hur behovet av fotbollsyta faktiskt ser ut så att Stockholms politiska ledning har ett korrekt underlag att fatta beslut på.

I övriga delar av Stockholms fotbollsdistrikt ser situationen bättre ut men även här är det många kommuner som saknar fotbollsyta i förhållande till den efterfrågan som finns. Nacka, Huddinge och Solna är tre kommuner som visar upp betydande brist.