Gärdet Games växlar upp!

Gärdet Games växlar upp!

Fotboll Freestyle och lacrosse. Idrottsfestivalen Gärdet Games får nya deltagare i år.
– Idrotten måste kunna ta emot fler ungdomar när staden växer. Vi vill visa vilken enorm utvecklingspotential Gärdets sportfält har som idrottsyta för barn och ungdomar, säger projektledare Robin Johansson, Stockholms Fotbollförbund.

Förra året visade ett 15-tal idrotter upp sig på Gärdets sportfält. Besökarna fick pröva allt från speedshooting i handboll till att svinga ett slagträ i den något mer okända sporten cricket. Arrangörerna mätte inte antalet besökare, men uppskattar att åtskilliga tusen människor fanns på plats under dagen. – Ju fler ställen idrotten finns på, desto fler inkörsportar får barn och ungdomar till ett hälsosamt och stimulerande liv på längre sikt. Gärdets sportfält är väldigt lämpligt att vara ett sådant ställe, säger projektledare Robin Johansson.

Ett nytt inslag i årets utbud är lacrosse, som spelas med en racketliknande klubba och gummiboll. Lacrosse har nordamerikanskt och indiansktGursprung och lär för övrigt ha introducerats i Sverige på just Gärdet Sportfält i slutet av 1980-talet. En annan nyhet är fotboll freestyle, där deltagarna tävlar individuellt i att jonglera och göra olika trix med en fotboll. En jury bedömer varje framförande. Övriga idrotter som visar upp sig under dagen är bland andra basket, handboll, beachfotboll och cricket. – Även i år är tanken att besökare ska få prova på olika idrotter. Vi vänder oss främst till barn och ungdomar, men äldre kommer också att få tillfälle att testa. Och det blir uppvisningsmatcher med hög klass på deltagarna, lovar Robin Johansson.

Årets arrangemang kommer att präglas av jämställdhet, som är ett av Riksidrottsförbundets prioriterade utvecklingsområden fram till år 2025. – Redan i fjol märktes det i form av den mixturnering i fotboll vi anordnade. Men vi kommer att trycka ännu mer i år på att idrotten ska vara inkluderande för alla, oavsett kön. Det kommer bland annat synas i de uppvisningsmatcher som spelas under dagen, där flera lag är mixade, säger Robin Johansson.

De olika idrotterna kommer framför allt att representeras av lokala idrottsföreningar som exempelvis Djurgårdens IF och Värtans IK i fotboll, samt Djurgårdshofs IK i handboll och KFUM Central i basket. – Det byggs enormt mycket i området och föreningarna måste vara beredd på att ta emot fler barn och ungdomar. Gärdet Games blir ett jättebra tillfälle för den lokala idrotten att visa upp sig på, säger Juan Martinez, ledare i Värtans IK. Även Stockholms stad finns på plats under dagen, med instruktörer vid utegymmet och kursledare i HLR. Idrottsborgarrådet Jonas Naddebo och förbundschef Björn Eriksson, Stockholms Fotbollförbund inviger evenemanget under förmiddagen

Gärdet Games anordnas på nationaldagen den 6 juni och pågår klockan 10–16.

Dela
7 maj, 2019 / by / in
Comments

Comments are closed here.